Какво е уеб сайт - Рекламна агенция M&M Vision

Достъпът до уеб сайта се осъществява чрез интернет адрес URL, което може да се преведе като Унифициран Адрес на Източника, или нещо подобно. Небезизвестното съкращение www или World Wide Web представлява световната мрежа, която обхваща всички публично достъпни уеб сайтове. Тази мрежа (the web) представлява система от взаимосвързани уеб документи с препратки или така наречените хипер линкове (hyperlinks) към други уеб документи, с които потребителят може веднага да осъществи връзка. Тези линкове сочат към определен документ или към специфимни елементи в него.

Британският компютърен специалист сър Тим Бърнърс-Лий (Sir Tim Berners-Lee) предлага през март 1989 година система, която по-късно става познатата на всички World Wide Web. През 1990 година, той и белгийският компютърен специалист Роберт Кайо (Robert Cailliau) предлагат с използването на специален текст (hypertext) за връзка и достъп до информация, която е представена в мрежа, в която потребителите могат да сърфират. Този проект публично е представен през декември 1990 година. Разработени са необходимите за работата на уеб мрежата инструменти – първият уеб браузър (web browser) (който е представлявал в същото време и уеб редактор), първият уеб сървър (web server), както и първите уеб страници, с които се описвал самия проект.

Първата снимка в уеб мрежата е публикувана през 1992 година от Бърнърс-Лий, която представлявала сградата на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN). През 1999 година е въведен термина Web 2.0 за описание на уеб сайтовете, които използват технология различна от тази на статичните страници на първите уеб сайтове. Свързан е с Тим О’Рейли (Tim O'Reilly) и неговата О’Рейли медиа (O'Reilly Media).

Web 2.0 сайтовете позмоляват на потребителите да взаимодействат и да си сътрудничат чрез диалог в социални мрежи като създават потребителско съдържание във виртуални общности. Това е в контраст с уеб сайтовете, при които хората са ограничени до пасивното наблюдение на съдържанието. Като примери могат да се посочат социалните мрежи, блоговете, сайтовете които позволяват добавяне, промяна или изтриване на съдържание, размяна на видео файлове, компилации, уеб приложения и други. Уеб страницата в даден уебсайт представлява документ, която обикновено е написана като обикновен текст със съответните инструкции за форматиране на езика HTML (Hypertext Markup Language). Пренасянето на и достъпът до уеб страниците се осъществява чрез HTTP (Hypertext Transfer Protocol), при който при необходимост може да приложи криптиране HTTP Secure (HTTPS) за да се осигури надеждна защита за съдържанието на уебсайта. Уеб браузърът (web browser) представя на екрана на монитора съдържанието на уеб страницата в съответствие с неговите HTML инструкции. И така, уеб сайт е сбор от взаимно свързани файлове, представени в световната мрежа (World Wide Web – www).

Когато първоначално се позовете на определен уеб адрес (url) на монитора се появява началната страница на уеб сайта. От тук може да се осъществи достъп до всички страници, които се съдържат в сайта. Например, началната страница на уебсайта на рекламна агенция MM-Vision има уеб адрес http://www.mm-vision.net/. Адресът на началната страница в действителност включва специфичен файл, който е index.html или index.php, но потребителите не е необходимо да го изписват след наименованието на уебсайта, а именно както е в случая с рекламна агенция MM-Vision, http://www.mm-vision.net/index.php. Всички файлове на уебсайтът са качени на сървър, който в общият случай представлява компютър, съхраняващ файловете на един или няколко сайта. Сайтът на рекламна агенция MM-Vision, заедно с редица други сайтове, е качен на сървър на хостинг компанията Суперхостинг БГ.

Статични и динамични уеб сайтове

В началото, всеки уебсайт е бил чисто информативен, съдържащ само текст. Днес съществуват широг кръг от различни видове сайтове. Уеб страниците могат да са или статични или динамични. Първите са с непроменящо се съдържание, докато динамичните променят съдържанието си в движение. Стандартните html страници са статични уеб страници. Те са изгразени с html код, с който окончателно е определена структурата и съдържанието на сайта. Единственият начин да се промени нещо в статичния уебсайт е програмист да създаде и публикува ново съдържание.

Другият вид уебсайт са динамичните уеб страници, които са създадени на базата на php, asp и jsp. Тези уеб страници съдържат код, записан в сървъра, който генерира уникално съдържание при разглеждане и работа с уебсайта в браузъра. Като пример може да се посочи показването в уебсайта на време и дата. Могат да се въвеждат данни от потребители в уеб форми, които се използват по-нататък в сайта. Динамичните уеб сайтове използмат код на сървъра за достъп информация, записана в база данни, което позволява генерирането на съдържание от информацията, която се съдържа в базата данни. Уеб сайт, който генерира уеб страници от информацията, която се съдържа в базата данни често е наричан уебсайт, задвижван от базата данни.

Разпознаването на статичните и динамичните уеб страници се разпознава по разширението на файловете, показвани след уеб адреса (url) в уеб браузъра. Когато това разширение е .htm или .html, най-вероятно е уеб страницата да е статична. Когато разширението е .php, .asp или .jsp то тогава най-вероятно е уеб страницата да е динамична. И така, динамичен уеб сайт е този, който се променя автоматично в съответствие с предварително зададени критерии. Един от видовете динамичен уебсайт е този с динамичен код. Кода се съставя динамично като се използва език за активно програмиране а не статичен html код. Динамичният код на даден уебсайт се отнася до начина по който е изграден, по-точно до кода използван за създаване на отделните уеб страници. Динамичната уеб страница се генерира в движение чрез свързване на отделни блокове с код, процедури или програми. Динамично генерираната уеб страница изисква отделни отрязъци с информация от базата данни, след което ги свързва в предварително определен формат за да представи уеб страницата в разбираем вид. Динамичните уеб страници водят диалог с потребителите по редица различни начини. Те разпознават предишната история на потребителя, разчитат променливи за сесията, променливи на сървъра и др. Освен това, денамичните уеб страници контактуват директно с потребителя чрез различни форми, движението на курсора и др. Динамичният уебсайт може да показва текущото състояние на диалога между отделни потребители, да следи процеси на променящи се състояния, както и да дава информация по заявка на определен потребител.

Изготвено от рекламна агенция M&M Vision.

Предишна статия

       

Следваща статия

Наши сайтове

Контакти

Адрес: София, ул. "Методи Кусевич" №26
Тел: 0886 476 776
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
рекламна агенция     reklamna agenciq     reklamna agenciq

Рекламна агенция M&M Vision | Всички права запазени | © 2007 - 2019